zonnepanelen

Veel gehoorde twijfels

Ja maar zonnepanelen
zonnepanelen

Veel gehoorde twijfels

Ja maar… waarom doen? Of hoe dan? Wij begrijpen het als je nog twijfelt of een vraag hebt. Daarom gaan we regelmatig de straat én het internet op om te kijken welke vragen er leven. Echte vragen, echte antwoorden. De meest gehoorde twijfels hebben we hier gebundeld en voorzien van een eerlijk antwoord.

Hoe werken zonnepanelen?

Hoe werken zonnepanelen?

Benieuwd hoe je zonnepanelen nou echt werken? We leggen het kort aan je uit. Zonnepanelen bevatten zonnecellen die (zon)licht omzetten in gelijkstroom. Voor al je apparaten heb je wisselstroom nodig. Om gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom, heb je een omvormer nodig. Vanaf de omvormer wordt de wisselstroom naar de groepenkast geleid. Vanaf hier wordt de stroom verdeeld over je huishouden. Het overschot wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet en door de energieleverancier verrekend met de door jou verbruikte stroom. Dit heet salderen.

Hoe werken zonnepanelen?

Kan ik de btw terugvragen?

Vanaf 1 januari 2023 wil het kabinet het terugvragen van btw op zonnepanelen afschaffen. Dit zogenoemde nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur. Waarom het btw-tarief van 21% naar 0% gaat? Simpelweg omdat het in de administratie scheelt voor particulieren en de Belastingdienst. Via deze link vind je de meest actuele stand van zaken over het wetsvoorstel. 

Hoe werken zonnepanelen?

Wat kost het dan?

Dat is geheel afhankelijk van het type systeem dat je op je dak krijgt. Een belangrijk aspect dat invloed heeft op de prijs, is de hoeveelheid Wattpiek die een zonnepaneel kan opwekken. Dat geldt ook voor de kwaliteit van het paneel. De kwaliteit kun je aflezen aan de garantie die de fabrikant geeft én het vermogen dat deze door de jaren heen zal opwekken. De meeste zonnepanelen hebben een vermogensgarantie van 25 jaar. Naast zonnepanelen bestaat er ook voor omvormers een verschil in prijs. Zo zijn er eenvoudige serie omvormers, geoptimaliseerde stringsystemen en de systemen met micro-omvormers. Zowel het geoptimaliseerde systeem als het systeem met micro-omvormers heeft een complexere techniek en zal daarom duurder zijn, maar ze leveren wel meer rendement en dus een kortere terugverdientijd op.

Hoe werken zonnepanelen?

Je hoort wel eens dat zonne-energie eigenlijk helemaal niet milieuvriendelijk is…

Dat klopt! Zonne-energie heeft veel voordelen, maar het klopt dat er ook nadelen aan zijn. Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat, omdat er minder fossiele brandstoffen (olie, kolen en gas) nodig zijn en de CO2-uitstoot dus afneemt. Maar zonnepanelen zouden ook voor een hoop CO-emissie zorgen. Ook zouden er allerlei giftige stoffen in verwerkt worden, die over een jaar of wat in de kringloop terecht zouden komen. Dus: hoe duurzaam zijn zonnepanelen nu écht? Lees hier het eerlijke verhaal. 

Hoe werken zonnepanelen?

Ik woon in een appartement of heb een rieten kap…

Ook dat is mogelijk! Wil je zonnepanelen laten leggen op je appartementencomplex, dan krijg je te maken met je Vereniging van Eigenaren (VVE). Bespreek dit dus zeker op de eerst volgende VVE-vergadering. Zonnepanelen leggen op een rieten kap is ook mogelijk. Vaak zitten hier wel wat haken en ogen aan. Neem in beide situaties vooral contact op met je lokale zonnepaneelaanbieder. Dit zijn professionele partijen die je prima en eerlijk kunnen adviseren, ook wanneer je een appartement of rieten kap hebt. Kies een lokale aanbieder

Hoe werken zonnepanelen?

Ik weet niet hoe lang ik hier nog blijf wonen

Wij kunnen ons voorstellen dat je liever niet wilt investeren in zonnepanelen als je misschien binnenkort gaat verhuizen. In principe heb je zonnepanelen binnen 3 tot 5 jaar terugverdiend. Mocht je overwegen om vóór die tijd te verhuizen, dan is het goed om te weten dat de waarde van je woning zeker toe zal nemen wanneer je zonnepanelen hebt. Daarnaast krijgt je woning een zuiniger energielabel. Ook dat speelt mee wanneer je je woning gaat verkopen. Of zonnepanelen in jouw geval (nog) een goed idee zijn, is dus afhankelijk van een aantal factoren. Wil je hierover een eerlijk advies? Kies dan voor een deskundig advies van een professionele, onafhankelijke partij.

Hoe werken zonnepanelen?

Je kunt zonne-energie nog niet opslaan, toch?

Zonne-energie kan wél opgeslagen worden, al is dit op het moment nog niet gebruikelijk. Echter volgen de ontwikkelingen elkaar snel op, waardoor er steeds meer mogelijkheden ontstaan. Wanneer het opslaan van zonne-energie in de toekomst gebruikelijker wordt, is de verwachting dat leveranciers hier snel op in zullen spelen. We houden je op deze website graag op de hoogte!

Hoe werken zonnepanelen?

Is mijn elektrische installatie wel geschikt?

Dat hangt er vanaf wat voor elektriciteitsmeter je hebt. In Nederland zijn er verschillende soorten zonnepaneelmeters beschikbaar. Deze meten de opbrengst van je zonnepanelen. Zo zie je hoeveel stroom je teruglevert aan het stroomnet. Los van de vraag of je installatie geschikt is, is het belangrijk dat je zonnepaneleninstallatie goed aangesloten wordt op de groepenkast. De partijen die je vindt op deze website, zijn professionele leveranciers die ervoor zorgen dat deze aansluiting goed uitgevoerd wordt. Wil je weten of je huidige meter geschikt is voor zonnepanelen? Vraag dit dan gerust even na bij de leverancier van je keuze. Kies een betrouwbare leverancier

Hoe werken zonnepanelen?

Met zonnepanelen moet ik zeker mijn verzekering aanpassen?

Nee hoor, vaak hoeft dit niet. Als je eigenaar bent van het huis waar je zonnepanelen op liggen, dan vallen ze onder de bestaande opstalverzekering. Check dit wel even met je verzekeringsmaatschappij of -agent. Huur je en heb je een inboedelverzekering? Dan is de kans groot dat deze je zonnepanelen niet dekt. In dat geval kun je ervoor kiezen om ze te laten verzekeren. Laat het altijd even weten aan je woonverzekeraar als je zonnepanelen hebt geïnstalleerd. Je verzekeraar kan je dan vertellen of het nodig is om je zonnepanelen (extra) te laten verzekeren.

Hoe werken zonnepanelen?

Wat gaat de verandering in de salderingsregeling voor mij betekenen?

De salderingsregeling is verlengd tot 1 januari 2025. Dat betekent dat er tot die tijd niets verandert. De overheid is van plan om de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 stapsgewijs af te bouwen. Via deze link vind je actuele informatie van de Rijksoverheid over de salderingsregeling.

Hoe werken zonnepanelen?

Heb ik een vergunning nodig voor het installeren van zonnepanelen?

In de meeste gevallen niet. Woon je in een monument of een beschermd stads- of dorpspand? Dan kan het zijn dat je wél een vergunning nodig hebt. Daarnaast moeten je zonnepanelen voldoen aan een aantal regels. Vraag dit even bij ons na.

Hoe werken zonnepanelen?

Ik vind zonnepanelen op mijn dak niet mooi

Dit is een veel gehoord bezwaar en natuurlijk heel begrijpelijk. Dan is het goed om te weten dat er steeds meer mogelijk is als het gaat om de uitstraling van zonnepanelen. Zo zijn er tegenwoordig zonnepanelen die volledig geïntegreerd kunnen worden in je dak. Ook zijn er dakpannen met zonnecellen erin (zonnepannen). Deze laatste zijn erg mooi, maar hebben ook een iets lager rendement dan reguliere zonnepaneelsysteem. Laat je vooral goed en eerlijk informeren door je zonnepanelenleverancier! Kies een lokale aanbieder.

Hoe werken zonnepanelen?

Waarom dan?

Waarom zou je zonnepanelen wíllen? Nou, bijvoorbeeld omdat zonnepanelen een toegankelijke, betaalbare en effectieve bijdrage leveren aan een schonere energievoorziening. Ze hebben eigenlijk alleen maar voordelen! Voor de wereld, voor jou, voor je portemonnee en voor onze mooie gemeente. Zéker als je het lokaal regelt. Kies een lokale aanbieder.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zorgen misschien wel voor schade aan mijn dak…

Een slechte installatie van zonnepanelen op je dak, kan soms leiden tot lekkages. Dat gebeurt dan vaak bij platte daken, maar het kan ook bij andere daken voorkomen. Vaak is de aanleiding hiervoor dat er teveel krachten op het dak komen, door bijvoorbeeld windstromingen. Goede, betrouwbare installateurs zorgen ervoor dat ze je dak eerst goed inspecteren voordat de zonnepanelen erop gelegd worden. Zij bekijken of je dak sterk genoeg is,  zwakke plekken vertoont én of je dak van voldoende kwaliteit is om 25 jaar zonnepanelen op te laten liggen. Vind een betrouwbare leverancier.

Hoe werken zonnepanelen?

Hoe lang duurt het installeren van zonnepanelen?

De volledige montage van de panelen, inclusief het aanleggen van de bekabeling en het plaatsen van de omvormer, is in de meeste gevallen in één dag klaar. Het hele traject, van aanvraag tot plaatsing, neemt vaak vier tot zes weken in beslag. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van je eigen agenda én die van de leverancier.

Hoe werken zonnepanelen?

Hoe weet ik nou wat goede zonnepanelen zijn?

Dat is een goede vraag! De kwaliteit, en daarmee het rendement, van zonnepanelen verschilt behoorlijk per leverancier. We kunnen ons dan ook voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben we op dit platform alvast een zorgvuldige selectie gemaakt van leveranciers, die voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Gewoon hier uit de buurt, uit onze gemeente. Zo weet je zeker dat je met een betrouwbare leverancier in zee gaat. Laat je meerdere offertes opvragen? Kijk dan goed wat er precies meegeleverd wordt binnen de offerte! Kies een betrouwbare aanbieder.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn toch brandgevaarlijk?

In principe niet. Zonnepanelen zijn namelijk alleen brandgevaarlijk als ze slecht geïnstalleerd zijn. Kies je een goede leverancier, dan hoef je je hier dus niet druk om te maken. Op dit platform hebben wij alvast een zorgvuldige selectie gemaakt van leveranciers, die voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Gewoon hier uit de buurt, uit onze gemeente. Zo weet je zeker dat je met een betrouwbare leverancier in zee gaat. Kies een betrouwbare leverancier.

Hoe werken zonnepanelen?

Er is schaduw op mijn dak.

Tja, een dak dat in volledig in de schaduw ligt, is natuurlijk niet geschikt voor zonnepanelen. Maar misschien heb je een dak dat deels in de schaduw ligt, een dak dat alleen een bepaald gedeelte van de dag in de schaduw ligt of misschien ligt het dak van je schuur wél in de zon? Er zijn allerlei mogelijkheden, en een beetje schaduw hoeft niet meteen een probleem te vormen. Je zonnepanelenleverancier berekent graag op maat of zonnepanelen op jouw dak rendabel zijn. Kies een betrouwbare leverancier.

Hoe werken zonnepanelen?

Mijn dak is niet geschikt, want het ligt niet op het zuiden.

Veel mensen denken dat een dak op het zuiden het meest geschikt is voor zonnepanelen. Maar ook daken op het oosten of westen kunnen geschikt zijn. Je leverancier van je zonnepanelen berekent graag voor je of zonnepanelen op jouw dak rendabel zijn. Kies een lokale aanbieder.

Hoe werken zonnepanelen?

Ga ik dan meer onroerend-zaak-belasting betalen?

Ja, dat kan. Zonnepanelen maken je huis meer waard en daardoor kan je WOZ-waarde stijgen. Bij het bepalen van de WOZ-waarde kijkt de gemeente ook naar verbeteringen aan je woning, waaronder dus ook zonnepanelen. Het bedrag dat je extra kwijt bent, verdien je in verreweg de meeste gevallen terug doordat je fors op je energierekening bespaart. Neem contact met ons op voor informatie over je huidige WOZ-waarde.

Hoe werken zonnepanelen?


Salderen, wat is dat nou eigenlijk?

Wanneer je zonnepanelen hebt, kan het voorkomen dat je soms meer energie opwekt dan je gebruikt. In dat geval kun je de ongebruikte energie terugleveren aan de energieleverancier. Dit wordt vervolgens verrekend met de energie die je van de leverancier hebt afgenomen, waardoor je energierekening lager wordt. Dit betekent dat je aan het eind van het jaar de energie die je zonnepanelen hebben opgewekt mag wegstrepen tegen de energie die je hebt gebruikt. 

Hoe werken zonnepanelen?

Wat levert dat dan op?

Dat ligt aan heel veel factoren! Zoals de hoeveelheid zonnepanelen die je hebt, de ligging van je dak, hoe je zonnepanelen zijn geschakeld en nog veel meer. Ter indicatie: met 14 zonnepanelen bespaar je al snel tot zo’n €2000,- per jaar. Laat hiervoor vooral een persoonlijke berekening op maat maken door je zonnepanelen leverancier. Kies je lokale aanbieder.

Hoe werken zonnepanelen?

Dat verdien ik toch nooit terug?

Natuurlijk wel! Je terugverdientijd is afhankelijk van hoeveel en welke zonnepanelen je hebt liggen. En van meer factoren, zoals de ligging van je dak ten opzichte van de zon. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is 3 tot 5 jaar. De leverancier van je zonnepanelen berekent dit graag op maat voor je! Kies je lokale aanbieder.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn toch heel duur?

Eerlijk is eerlijk: voor veel mensen zijn zonnepanelen een behoorlijke investering. Helaas zijn er sinds 2013 geen landelijke subsidieregelingen meer voor zonnepanelen, maar je kunt als particulier wel de btw terugkrijgen op je panelen. De prijzen voor zonnepanelen lopen erg uiteen. Ga je offertes van zonnepanelenleveranciers vergelijken, kijk dan altijd goed wat wel en niet inbegrepen is. Is bijvoorbeeld de installatie van de panelen meegerekend? Wat is de kwaliteit van de panelen en hoe zit het met garanties? Laat ook zeker een offerte op maat maken voor jouw dak. Eén ding weet je zeker: je gaat meteen fors besparen op je energierekening, waardoor je je investering uiteindelijk altijd terugverdient. 

Wat is jouw vraag?

Heb je nog andere vragen of twijfels? Of wil je iets met ons delen? Laat het ons weten! Vul hier je naam, e-mailadres en je vraag in, dan gaan wij ermee aan de slag. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Alvast bedankt!