zonnepanelen

Veel gehoorde twijfels

Ja maar zonnepanelen
zonnepanelen

Veel gehoorde twijfels

Ja maar… waarom doen? Of hoe dan? Wij begrijpen het als je nog twijfelt of een vraag hebt. Daarom gaan we regelmatig de straat én het internet op om te kijken welke vragen er leven. Echte vragen, echte antwoorden. De meest gehoorde twijfels hebben we hier gebundeld en voorzien van een eerlijk antwoord.

Je hoort wel eens dat zonne-energie eigenlijk helemaal niet milieuvriendelijk is…

Dat klopt! Zonne-energie heeft veel voordelen, maar het klopt dat er ook nadelen aan zijn. Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat, omdat er minder fossiele brandstoffen (olie, kolen en gas) nodig zijn en de CO2-uitstoot dus afneemt. Maar zonnepanelen zouden ook voor een hoop CO-emissie zorgen. Ook zouden er allerlei giftige stoffen in verwerkt worden, die over een jaar of wat in de kringloop terecht zouden komen. Dus: hoe duurzaam zijn zonnepanelen nu écht? Lees hier het eerlijke verhaal. 

Ik woon in een appartement of heb een rieten kap…

Ook dat is mogelijk! Wil je zonnepanelen laten leggen op je appartementencomplex, dan krijg je te maken met je Vereniging van Eigenaren (VVE). Bespreek dit dus zeker op de eerst volgende VVE-vergadering. Zonnepanelen leggen op een rieten kap is ook mogelijk. Vaak zitten hier wel wat haken en ogen aan. Neem in beide situaties vooral contact op met je lokale zonnepanelen-aanbieder. Dit zijn professionele partijen die je prima en eerlijk kunnen adviseren, ook wanneer je een appartement of rieten kap hebt. Kies een lokale aanbieder

Ik weet niet hoe lang ik hier nog blijf wonen

Wij kunnen ons voorstellen dat je liever niet wilt investeren in zonnepanelen als je misschien binnenkort gaat verhuizen. In principe heb je zonnepanelen binnen vijf tot tien jaar terugverdiend. Mocht je overwegen om vóór die tijd te verhuizen, dan is het goed om te weten dat de waarde van je woning zeker toe zal nemen wanneer je zonnepanelen hebt. Daarnaast krijgt je woning een zuiniger energielabel. Ook dat speelt mee wanneer je je woning gaat verkopen. Of zonnepanelen in jouw geval (nog) een goed idee zijn, is dus afhankelijk van een aantal factoren. Wil je hierover een eerlijk advies? Kies dan voor een deskundig advies van een professionele, onafhankelijke partij.

Je kunt zonne-energie nog niet opslaan, toch?

Nee, op dit moment is dat nog niet gebruikelijk. Maar de ontwikkelingen gaan snel en er komen steeds meer mogelijkheden. Wanneer het opslaan van zonne-energie in de toekomst mogelijk wordt, is de verwachting dat leveranciers hier snel in mee zullen gaan en hier snel op in zullen spelen. We houden je op deze website graag op de hoogte!

Is mijn elektrische installatie wel geschikt?

Dat hangt er vanaf wat voor elektriciteitsmeter je hebt. In Nederland zijn er verschillende soorten zonnepanelen-meters beschikbaar. Deze meten de opbrengst van je zonnepanelen. Zo zie je hoeveel stroom je terug levert aan het stroomnet. Los van de vraag of je installatie geschikt is, is het belangrijk dat je zonnepaneleninstallatie goed aangesloten wordt op de meterkast. De partijen die je vindt op deze website, zijn professionele leveranciers die ervoor zorgen dat deze aansluiting goed uitgevoerd wordt. Wil je weten of je huidige meter geschikt is voor zonnepanelen? Vraag dit dan gerust even na bij de zonnepanelenleverancier van je keuze. Kies een betrouwbare leverancier

Met zonnepanelen moet ik zeker mijn verzekering aanpassen?

Nee hoor, vaak hoeft dit niet. Als je eigenaar bent van het huis waar je zonnepanelen op liggen, dan vallen ze onder de bestaande opstalverzekering. Check dit wel even met je verzekeringsmaatschappij of -agent. Huur je en heb je een inboedelverzekering? Dan is de kans groot dat deze je zonnepanelen niet dekt. In dat geval kun je ervoor kiezen om ze te laten verzekeren. Laat het altijd even weten aan je woonverzekeraar als je zonnepanelen hebt geïnstalleerd. Je verzekeraar kan je dan vertellen of het nodig is om je zonnepanelen (extra) te laten verzekeren.

Wat gaat de verandering in de salderingsregeling voor mij betekenen?

De salderingsregeling blijft zoals deze nu is tot 1 januari 2023. Tot dat moment verandert er niets voor wie al zonnepanelen heeft. Als het bijbehorende wetsvoorstel wordt aangenomen door de Tweede Kamer, wordt de regeling vanaf 2023 stapsgewijs afgebouwd naar 0. Veel rondom het salderen na 1 januari 2023 is dus nog onzeker. Via deze link vind je actuele informatie van de Rijksoverheid over de salderingsregeling.

Heb ik een vergunning nodig voor het installeren van zonnepanelen?

Heb ik een vergunning nodig voor het installeren van zonnepanelen?

In de meeste gevallen niet. Woon je in een monument of een beschermd stads- of dorpspand? Dan kan het zijn dat je wél een vergunning nodig hebt. Daarnaast moeten je zonnepanelen voldoen aan een aantal regels. Vraag dit even na bij de gemeente.

Heb ik een vergunning nodig voor het installeren van zonnepanelen?

Ik vind zonnepanelen op mijn dak niet mooi

Dit is een veel gehoord bezwaar en natuurlijk heel begrijpelijk. Dan is het goed om te weten dat er steeds meer mogelijk is als het gaat om de uitstraling van zonnepanelen. Zo zijn er tegenwoordig zonnepanelen die volledig geïntegreerd kunnen worden in je dak. En dat oogt stukken beter! Ook zijn er dakpannen met zonnecellen erin (zonnepannen). Deze laatste zijn erg mooi, maar hebben ook een iets lager rendement dan regulier zonnesystemen. Laat je vooral goed en eerlijk informeren door je zonnepanelenleverancier! Kies een lokale aanbieder.

Heb ik een vergunning nodig voor het installeren van zonnepanelen?

Waarom dan?

Waarom zou je zonnepanelen wíllen? Nou, bijvoorbeeld omdat zonnepanelen een toegankelijke, betaalbare en effectieve bijdrage leveren aan een schonere energievoorziening. Ze hebben eigenlijk alleen maar voordelen! Voor de wereld, voor jou, voor je portemonnee en voor onze mooie gemeente. Zéker als je het lokaal regelt. Kies een lokale aanbieder.

Heb ik een vergunning nodig voor het installeren van zonnepanelen?

Zonnepanelen zorgen misschien wel voor schade aan mijn dak…

Een slechte installatie van zonnepanelen op je dak, kan soms leiden tot lekkages. Dat gebeurt dan vaak bij platte daken, maar het kan ook bij andere daken voorkomen. Vaak is de aanleiding hiervoor dat er teveel krachten op het dak komen, door bijvoorbeeld windstromingen. Goede, betrouwbare installateurs zorgen ervoor dat ze je dak eerst goed inspecteren voordat de zonnepanelen erop gelegd worden. Zij bekijken of je dak zwakke plekken vertoont en of het sterk genoeg is voor zonnepanelen. Vind een betrouwbare leverancier.

Heb ik een vergunning nodig voor het installeren van zonnepanelen?

Ik heb geen idee welke zonnepanelen ik moet kiezen.

Je keuze voor zonnepanelen is helemaal afhankelijk van je eigen situatie en wensen. Kies in ieder geval voor een leverancier die je eerlijk informeert over de vele keuzes die je hebt. Op deze website vind je zorgvuldig geselecteerde leveranciers uit onze eigen gemeente. Zij voldoen allen aan strenge kwaliteitseisen. Zo weet je zeker dat je een leverancier kiest die je goed adviseert over je keuze voor panelen. Kies een betrouwbare leverancier.

Heb ik een vergunning nodig voor het installeren van zonnepanelen?

Hoe lang duurt het installeren van zonnepanelen?

De volledige montage van de panelen, inclusief het aanleggen van de bekabeling en het plaatsen van de omvormer, is in verreweg de meeste gevallen in één dag klaar. Het hele traject, van aanvraag tot plaatsing, neemt vaak vier tot zes weken in beslag. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van je eigen agenda én die van de leverancier.

Heb ik een vergunning nodig voor het installeren van zonnepanelen?

Ik vertrouw die zonnepanelen-leveranciers niet

Niet iedere leverancier in de zonnepanelenbranche is even betrouwbaar. Daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt over de juiste leverancier. Wij helpen je daar graag een handje bij! Op dit platform vind je alleen zorgvuldig geselecteerde leveranciers uit onze eigen gemeente. Zij voldoen allen aan strenge kwaliteitseisen. Zo weet je zeker dat je met een betrouwbare partij in zee gaat. Kies een lokale aanbieder.

Heb ik een vergunning nodig voor het installeren van zonnepanelen?

Hoe weet ik nou wat goede zonnepanelen zijn?

Dat is een goede vraag! De kwaliteit, en daarmee het rendement, van zonnepanelen verschilt behoorlijk per leverancier. We kunnen ons dan ook voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben we op dit platform alvast een zorgvuldige selectie gemaakt van leveranciers, die voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Gewoon hier uit de buurt, uit onze gemeente. Zo weet je zeker dat je met een betrouwbare leverancier in zee gaat. Laat je meerdere offertes opvragen? Kijk dan goed wat er precies meegeleverd wordt binnen de offerte! Kies een betrouwbare aanbieder.

Heb ik een vergunning nodig voor het installeren van zonnepanelen?

Met zonnepanelen moet ik zeker mijn verzekering aanpassen?

Nee hoor, vaak hoeft dit niet. Als je eigenaar bent van het huis waar je zonnepanelen op liggen, dan vallen ze onder de bestaande opstalverzekering. Check dit wel even met je verzekeringsmaatschappij of -agent. Huur je en heb je een inboedelverzekering? Dan is de kans groot dat deze je zonnepanelen niet dekt. In dat geval kun je ervoor kiezen om ze te laten verzekeren.

Heb ik een vergunning nodig voor het installeren van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn toch brandgevaarlijk?

In principe niet. Zonnepanelen zijn namelijk alleen brandgevaarlijk als ze slecht geïnstalleerd zijn. Kies je een goede leverancier, dan hoef je je hier dus niet druk om te maken. Op dit platform hebben wij alvast een zorgvuldige selectie gemaakt van leveranciers, die voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Gewoon hier uit de buurt, uit onze gemeente. Zo weet je zeker dat je met een betrouwbare leverancier in zee gaat. Kies een betrouwbare leverancier.

Heb ik een vergunning nodig voor het installeren van zonnepanelen?

Er is schaduw op mijn dak.

Tja, een dak dat in volledig in de schaduw ligt, is natuurlijk niet geschikt voor zonnepanelen. Maar misschien heb je een dak dat deels in de schaduw ligt, een dak dat alleen een bepaald gedeelte van de dag in de schaduw ligt of misschien ligt het dak van je schuur wél in de zon? Er zijn allerlei mogelijkheden, en een beetje schaduw hoeft niet meteen een probleem te vormen. Je zonnepanelen-leverancier berekent graag op maat of zonnepanelen op jouw dak rendabel zijn. Kies een betrouwbare leverancier.

Heb ik een vergunning nodig voor het installeren van zonnepanelen?

Mijn dak is niet geschikt, want het ligt niet op het zuiden.

Veel mensen denken dat een dak op het zuiden het meest geschikt is voor zonnepanelen. Maar ook daken op het oosten of westen kunnen geschikt zijn. Je zonnepanelenleverancier berekent graag voor je of zonnepanelen op jouw dak rendabel zijn. Kies een lokale aanbieder.

Heb ik een vergunning nodig voor het installeren van zonnepanelen?

Ga ik dan meer onroerend-zaak-belasting betalen?

Ja, dat kan. Zonnepanelen maken je huis meer waard en daardoor kan je WOZ-waarde stijgen. Bij het bepalen van de WOZ-waarde kijkt de gemeente ook naar verbeteringen aan je woning, waaronder dus ook zonnepanelen. Het bedrag dat je extra kwijt bent, verdien je in verreweg de meeste gevallen terug doordat je fors op je energierekening bespaart. Neem contact op met de gemeente via jadoemaar@landerd.nl over je huidige WOZ-waarde.

Heb ik een vergunning nodig voor het installeren van zonnepanelen?

Wat is dat nou eigenlijk, salderen?

In de zomer wek je natuurlijk meer energie op dan in de winter. Daar hebben we in Nederland een hele mooie regeling voor: de salderingsregeling. Dit betekent dat je aan het eind van het jaar de energie die je zonnepanelen hebben opgewekt mag wegstrepen tegen de energie die je hebt gebruikt.

Heb ik een vergunning nodig voor het installeren van zonnepanelen?

Wat levert dat dan op?

Dat ligt aan heel veel factoren! Zoals de hoeveelheid zonnepanelen die je hebt, de ligging van je dak, hoe je zonnepanelen zijn geschakeld en nog veel meer. Ter indicatie: met 14 zonnepanelen bespaar je al snel zo’n €850 tot €900 per jaar. Laat hiervoor vooral een persoonlijke berekening op maat maken door je zonnepanelen-leverancier. Kies je lokale aanbieder.

Heb ik een vergunning nodig voor het installeren van zonnepanelen?

Dat verdien ik toch nooit terug?

Natuurlijk wel! Je terugverdientijd is afhankelijk van hoeveel en welke zonnepanelen je hebt liggen. En van meer factoren, zoals de ligging van je dak ten opzichte van de zon. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is 5 tot 10 jaar. Je zonnepanelen-leverancier berekent dit graag op maat voor je! Kies je lokale aanbieder.

Heb ik een vergunning nodig voor het installeren van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn toch heel duur?

Eerlijk is eerlijk: voor veel mensen zijn zonnepanelen een behoorlijke investering. Helaas zijn er geen landelijke subsidieregelingen meer voor zonnepanelen, maar je kunt als particulier wel de btw terugkrijgen op je panelen. De prijzen voor zonnepanelen lopen erg uiteen. Ga je offertes van zonnepanelen-leveranciers vergelijken, kijk dan altijd goed wat wel en niet inbegrepen is. Is bijvoorbeeld de installatie van de panelen meegerekend, wat is de kwaliteit van de panelen en hoe zit het met garanties? Laat ook zeker een offerte op maat maken voor jouw dak. Eén ding weet je zeker: je gaat meteen fors besparen op je energierekening, waardoor je je investering uiteindelijk altijd terugverdient.

Heb ik een vergunning nodig voor het installeren van zonnepanelen?

Ik heb geen geld voor zonnepanelen.

Zonnepanelen zijn voor veel mensen een behoorlijke investering. Helaas zijn er geen landelijke subsidieregelingen meer voor zonnepanelen, maar je kunt als particulier wel de btw terugkrijgen op je panelen. Daarnaast zijn er mogelijkheden om zonnepanelen te leasen. Zonder direct een hoge investering te hoeven doen, ga je daarmee wel meteen fors besparen op je energierekening. Laat je hierover vooral goed informeren door je leverancier! Kies je lokale aanbieder.

Wat is jouw vraag?

Heb je nog andere vragen of twijfels? Of wil je iets met ons delen? Laat het ons weten! Vul hier je naam, e-mailadres en je vraag in, dan gaan wij ermee aan de slag. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Alvast bedankt!